Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1172
150cm3,15%-os,1,17g/ml sűrűségű CuSO4 oldatba 150g CuSO4*5H2O-ot teszünk.Ki kell számolni:
-a 20C-on telitett oldat tömegszázalékos koncentrációját,ha ismert a CuSO4 oldhatósága:20C-on 20,7g CuSO4 100g H2O-ban
-20C-on mennyi CuSO4*5H2O nem oldódik fel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ha 20C-on 100 g vízben 20,7 g oldódik, akkor a kapott oldat tömege 120,7g lesz, ebből pedig 20,7 g lesz az oldott anyag. Így tömegszázaléka erre nézve: W=20,7/120,7×100=17.15%

A legegyszerűbb megoldást a keverési egyenlet adja:

W1×m1+W2×m2=W3×(m1+m2)

Ahol W1 az első oldat %-a, m1 a tömege, W2 a második oldat %-a, m2 tömege, W3 pedig a keverék %-a.

Esetünkben az első oldat tömege kiszámolható a térfogatából és a sűrűségből: 150×1,17=175,5 g.
A második oldatnak tekintsük a szilárd, kristályos CuSO4×4H2O-t, amit hozzáadunk. Ennek tömege, mivel nem ismerjük, mennyi oldódik benne, legyen x. Tömegszázalékát viszont ki tudjuk számolni, ugyanis csak azt kell kiszámolni, hogy a kristályvizes só hány % CuSO4-et tartalmaz. Mivel a vízmentes só mol.tömege 159,61g/mol, a kristályvizesé 231,7 g/mol, ezért benne 159,61/231,7×100=68,89% CuSO4 van.
A keverék oldat tömegszázaléka pedig a telített oldat tömegszázaléka lesz, mivel több nem lehet, ez pedig 17,15%.
Így tehát:

175,5×15+68,89x=17,15×(175,5+x)

Ebből x=7,29 g

Azaz az oldatban 7,29g só oldódik fel, a többi már nem tud, mivel ennyi elég, hogy elérje a telítési koncentrációt. Tehát 150-7,29=142,71g nem fog oldódni benne.
0