Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, forgatónyomaték SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
870
1.Egy 2m hosszú egyoldalú emelővel egy 150 kg tömegű terhet akarunk megemelni. A teher a forgásponttól 20 cm-re támaszkodik a rúdra.
Legalább mekkora erő kell az emeléshez?

2.Mekkora az emelő hossza, ha a forgásponttól 40 cm távolságban lévő 200 N súlyú testet 40 N erővel egyensúlyoztuk?


3.Egy 35 kg tömegű gyerek ül a 3 m hosszú mérleghinta egyik végén. Hova üljön a másik 56 kg tömegű gyerek, hogy a hinta egyensúlyban legyen?

4.Súlytalan 2 méteres rúd egyik végén 20 N súlyú, a másik végén 30 N súlyú gömb van. A rúd mely pontjában tartható egyensúlyban?


5.A 20 N súlyú, 1,5 m hosszú rudat az egyik végétől 0,5 m távolságban fonállal felfüggesztettük. Melyik végére milyen irányú, és mekkora erőt fejtsünk ki, hogy a rúd egyensúlyban legyen?
A válaszokat előre is köszönöm!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, 9. osztály, forgatónyomaték
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
F₁=m₁·g=150·10=1500N
l₁=0,2m
F₂=?
l₂=1,8m
F₁·l₁=F₂·l₂
F₂=F₁·l₁/l₂=1500·0,2/1,8=166,6N
0

2. pl.
0,4m·200N=x·40N
x=2m
Az emelő teljes hossza:x+0,4=2,4m
0