Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Thalesz tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
1345
Egy derékszögű háromszög átfogójának és egyik befogójának hossza 13 cm, 5 cm. Számítsuk ki a másik befogó és a beírt kör sugarának hosszát az egyes esetekben!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy derékszögű háromszög átfogójának és egyik befogójának hossza 13 cm, 5 cm. Számítsuk ki a másik befogó és a beírt kör sugarának hosszát az egyes esetekben!
a= 5cm; c= 13 cm
Pitagorasz tétellel: 5²+b²=13² amiből b= 12 cm
T(háromszög)=a·b/2=5·12/2=30 cm²
K=5+12+13=30 cm s=K/2=15 cm
T=r·s
30=r·15
beírt köür sugara 2 cm
1