Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek S.O.S.

Főoldal » Középiskola » Matematika
419
1505 b, c, d, e, f,
1506 c, f, h,
absz. nem értek hozzá de nagyon sürgősen kéne megoldás levezetéssel.
Előre is köszönöm !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1505b,

absz érték = 8
a szám két féle lehet. 8 vagy -8

X+4 = 8
x=4

vagy
x+4= -8
x= -12

c)
szám absz értéke nagyobb 4
kétféleképpen lehet

x nagyobb vagy egyenlő 4
x kisebb vagy egyenlő -4

d,
szám (A) absz ért értéke nagyobb 8

A nagyobb egyenlő 8, vagyis
x+4 nagyobb vagy egyenlő 8
x nagyobb vagy egyenlő 4

lehetséges:
A kisebb egyenlő -8
x+4 kisebb egyenlő -8
x kisebb egyenlő -12

e,
átrendezve
x absz értéke = 3,5
x = 3,5 illetve x= -3,5

1506 c,

A absz értéke = B
ez kétféle módon lehetséges:
A=B , illetve -A= B
Ezek a LEHETSÉGES megoldások. Ellenőrizni kell behelyettesítéssel, hogy jók-e.
(ugyanis valaminek az abszolútértéke csak nem-negatív lehet)

c, átrendezve :
x absz értéke = x/3 + 7/3

1.eset:
x = x/3 + 7/3
3x= x+7
x=3,5


2.eset:
-x = x/3 + 7/3
-3x=x+7
x=-1,75

számokat behelyettesítéssel ellenőrizd


f,

4x-3= 3x-5
x=-2

ez behelyettesítéssel ellenőrizhető, hogy nem lesz jó

másik eset:
-(4x-3) = 3x-5
-4x+3=3x-5
8=7x
x=8/7

ez sem lehetséges

Így nincs megoldás.



h,
7-2x=3x+4
3=5x
x=3/5=0,6

-(7-2x)= 3x+4
-7+2x=3x+4
-11 =x

behelyettesítéssel ellenőrizve:
az első x=0,6 a megoldás csak
0