Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia segítség

Főoldal » Általános iskola » Kémia
381
Milyen tömegű C = 36,5 %-os sósav-oldat semlegesít 250g C= 20%-os NaOH-oldatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
NaOH + HCl = NaCl + H₂O

1 mol 1 mol-t semlegesít.
23+16+1 = 40 g NaOH 36,5 g HCl-t semlegesít.

250 g 20%-os NaOH oldatban 250*0,20 = 50 g NaOH van

40 g NaOH 36,5 g HCl-t semlegesít.
1 g NaOH 36,5/40 g HCl-t semlegesít.
50 g NaOH 50 * 36,5 / 40 = 45,625 g HCl-t semlegesít.

100 g sósav oldatban van 36,5 g HCl
100 / 36,5 g sósav oldatban van 1 g HCl
45,625 * 100 / 36,5 = 125 g sósav oldatban van 45,625 g HCl.

Tehát 125 g tömegű C = 36,5 %-os sósav-oldat semlegesít 250g C= 20%-os NaOH-oldatot.
2