Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitetek ebben a feladatban?

Főoldal » Középiskola » Kémia
704
AlCl3 jelenlétében az A-val jelölt normál-alkánból B-vel jelölt izomér keletkezik.Az egyensúlyi átalakulás egyensúlyi állandója Kc=4.Határozd meg:
-egyensúlyi állapotban a gázelegy molszázalékos összetételét
-az A alkán,és az alkánnal azonos szénatomszámú X alkén molekulaX alkén elegyében az A:X molarány=2:5 és az elegy levegőhöz viszonyitott sűrűsége 1,957

Előre kössz a segitséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A reakcióban az AlCl3 csak mint katalizátor játszik szerepet, azaz a reakció felírásakor elhanyagolható:

A<->B

Ez azt jelenti, hogy amennyi A átalakul, annyi B keletkezik, így összességében nincs változás, a két anyag koncentrációjának összege állandó marad. Ez azért fontos, mert ilyenkor nem számít a kezdő koncentráció, vagyis A koncentrációja az első pillanatban lehet pl. 1 mol/dm3, ekkor pedig B-é nulla. Majd A-ból elbomlik x, B-ből pedig keletkezik x.
Így tehát a végpontban A-ból 1-x, B-ből 0+x, azaz x van. Erre felírva az egyensúlyi állandót:

Kc=[B]/[A]=x/(1-x)=4

Ebből x=0,8, azaz egyensúlyi állapotban 1-0,8=0,2 mol/dm3 A van és 0,8 mol/dm3 B. Ez pedig 20 mol% A-nak és 80 mol% B-nek felel meg.


Ha a levegőhöz viszonyított sűrűsége 1,957, akkor - mivel a levegő átlagos moláris tömege 29 g/mol - a keverék átlagos moláris tömege 29×1,957=56,75 g/mol.

Az alkánok képlete CnH2n+2, így moláris tömegük 12n+2n+2=14n+2
Míg az alkéneké CnH2n, így moláris tömegük 12n+2n=14n

Mivel a keveréket ezen két anyag 2:5 arányban elegítettük, vegyünk belőle 7 mólt. Ennek tömege a már kiszámolt átlagos moláris tömeg ismeretében 7×56,75=397,25 g. Ebben 2 mol alkán és 5 mol alkén található, melyek általános moláris tömegével behelyettesíthetünk:

397,25=2×(14n+2)+5×14n

Ebből n=4

Azaz A alkán a 4 szénatomos alkán, tehát a bután, az alkén a butén (hogy milyen, azt nem tudjuk), B pedig az izobután.


0