Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokúra redukálható magasabbfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
917
A 27x⁴-0.0625x²+5=0 egyenletet hogyan lehet másodfokúra redukálni? A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Új ismeretlennel: x2=y
Így az új egyenlet: 27y2-0,0625y+5=0
Innen pedig a megoldó képlettel meg lehet oldani.
0

Másodfokúra visszavezethető magasabb fokú egyenletet mindig új ismeretlen bevezetésével tudjuk megoldani.

Mivel a diszkrimináns (gyök alatti rész) negatív, így ennek az egyenletnek nins megoldása a valós számok halmazán.

D = b2 - 4ac = (-0,0625)2 - 4*27-5 = 1/256 -540 = -539,99
Módosítva: 9 éve
0