Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 7. osztály, egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1522
Sziasztok!
Az alábbi feladatban kérnék segítséget.:
Rendezd az alábbi egyenleteket! Írd a képletek elé az együtthatókat (számokat)!
…..N 2 +……H 2 = ……NH 3
…..H 2 + ….O 2 = …...H 2 O (a számok mindkét helyen alsó indexben vannak)
Sajnos nem értem, pedig megnéztem a magyarázó videókat is, valamint interneten is utánanéztem. Több feladat is van, viszont az esetleges válaszok alapján valószínűleg el tudom őket készíteni. Esetleg egy rövid magyarázatért is hálás lennék.
A segítséget előre is köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, egyenletek, 7. osztály
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
…..N₂ +……H₂ = ……NH₃
…..H₂ + ….O₂ = …...H₂O

A nitrogén, hidrogén és oxigén gáz kétatomos molekulákból áll, ezt jelölik a képletek.

Az ammónia molekulában 1 nitrogén atomhoz 3 hidrogénatom kapcsolódik, a víz molekuláben 1 oxigénatomhoz 2 hidrogénatom.

1 mol H₂ ugyanannyi atomot tartalmaz, mint 2 H.

…..N₂ +……H₂ = ……NH₃

bal oldalon van 2 hidrogén, jobb oldalon 3, a közös többszörösük 6.

3 H₂ - ből lesz 2 NH₃ (a jobb és bal oldalon 6-6 hidrogén van).
A jobb oldalon 2 N van, a bal oldalon is megvan a 2 N az N₂-ben.
Így a végső, rendezett egyenlet:
…..N₂ +…3…H₂ = …2…NH₃

…..H₂ + ….O₂ = …...H₂O
bal oldalon 2 oxigén van, jobb oldalon 1, ezért
…..H₂ + ….O₂ = ….2..H₂O

mivel a jobb oldalon 4 H van, ezért a bal oldalon:
2 H₂ kell, így megvan a 4-4 hidrogén:

…2..H₂ + ….O₂ = …2..H₂O

Arra kell törekedni, hogy mindkét oldalon minden atomból ugyanannyi darab legyen.
Módosítva: 6 éve
2

1N2 + 3H2 = 2NH3
1H2 + 0,5O2 = H2O

Annyi a lényeg hogy a tömegmegmaradás törvényének teljesülnie kell az egyenletben.
0