Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrszer

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
381
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

4
Csatoltam képet.
0

utolsóhoz ötlet:

új ismeretlenek bevezetése.

a= köbgyök (x+3)
b= köbgyök (y+4)

Így
a+b= 5 és
a köb + b köb =35


Trükk a másodikat szorzattá lehet bontani!!!

a köb + b köb = (a+b) (a négyzet-ab+b négyzet)
így a második egyenlet:
(a+b) ( a négyzete -ab + b négyzete)= 35
5ször ( a négyzete -ab + b négyzete)= 35
a négyzete -ab + b négyzete)= 7


a négyzete -ab + b négyzete= 7
a+b=5 tel együtt már másodfokúra vezethető vissza.....
0

harmadik feladat:

második egyenlet:

2 x négyzet - 2 y négyzete= y négyzete -25
2(x-y)(x+y) = (y-5)(y+5)


első egyenlet:
(x-y)(x+y) = -(5+xy)

második osztva az elsővel:

2 = (y-5)(y+5) osztva -(5+xy)

sajnos nem jó , mert csak 5 van benne, nem 5x
ki lehetett volna emelni.
Holnap talán sikerül befejezni. Küldöm, hátha addig lesz ötleted.
valami ilyesmi kell szerintem...BGY
0

Baczó Domonkos megoldása:

A második feladatot meg tudtam oldani, a harmadikat sajnos nem, ott tényleg úgy lenne szép, ha 5x lenne 5 helyett.
A második megoldását csatolva küldöm, remélem olvasható.

Domi


Túl nagy a fálj emailben elküldöm.
Ha tudod tedd fel, hátha valakit érdekel.
BGY
0