Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány gramm nátrium-nitrátot kell elbontani, ha annyi oxigénre van szükség, hogy összesen 12 gramm szenet és 32 gramm ként oxidáljon?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1159
Hány gramm nátrium-nitrátot kell elbontani, ha annyi oxigénre van szükség, hogy összesen 12 gramm szenet és 32 gramm ként oxidáljon?

A nátrium-nitrát hevítés hatására oxigént fejleszt: 2NaNO3 = 2NaNo2 + O2 (az volt a feladatban, hogy ez alapján a reakcióegyenlet alapján kell kiszámítani)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
szén oxidálása:
C + O₂ = CO₂
1 mol szén tömege: 12 g
12 g szénhez 1 mol oxigén szükséges.

kén oxidálása:
S + O₂ = SO₂
1 mol kén tömege: 32 g
32 g kénhez 1 mol oxigén szükséges.

Összesen 2 mol oxigén szükséges 12 gramm szén és 32 gramm kén oxidálásához.

A reakció egyenlet alapján 1 mol oxigén 2 mol nátrium-nitrátból keletkezik.
Akkor 2 mol oxigén 4 mol nátrium-nitrátból keletkezik.

1 mol nátrium-nitrát tömege: 23+14+16*3 = 85 g
4*85 = 340 g nátrium-nitrátot kell elbontani, ha annyi oxigénre van szükség, hogy összesen 12 gramm szenet és 32 gramm ként oxidáljon.
Módosítva: 6 éve
3