Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titráltsági fok számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
986
Tiszta vízben 0,0125 mól propionsavat oldunk fel, a kész oldat 200 ml. Ezt 0,5 mol/L névleges
koncentrációjú, f = 1,122 faktorú nátrium-hidroxid mérőoldattal titráljuk. Számítsa ki, hogy
14,0 ml mérőoldat hozzáadása után mekkora lesz a titráltság foka és a pH? A térfogatot
tekintse állandónak! A propionsav disszociációs állandója K s = 1,343.10 ^-5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
propionsav kiindulási koncentrációja:
0,0125 mol / 0,214 dm³ = 0,0584 mol/dm³

A NaOH pontos koncentrációja: cn * f = 0,5 mol/L * 1,122 = 0,561 mol/L = 0,561 mol/dm³

14,0 ml = 0,014 dm³ oldatban:
0,561 mol/dm³ * 0,014 dm³ = 7,854*10-3 mol NaOH van.

Ezzel ugyanennyi mol propionsav reagál:
CH₃CH₂COOH + NaOH = CH₃CH₂COONa + H₂O

A titráltság foka 100% lenne, ha az összes propionsav elreagálna.

titráltság foka: elreagált sav*100 / összes sav = 7,854*10-3 mol * 100 / 0,0125 mol = 62,832 %

A keletkező só disszociációja teljes, azonban a sav gyenge sav, vízzel egyensúlyi folyamatban hidrolizál:
CH₃CH₂COO- + H₂O ⇔ CH₃CH₂COOH + OH-

CH₃CH₂COOH + H₂O ⇔ H₃O+ + CH₃CH₂COO-

Ks = [H+] * [A-] / [sav] = 1,343*10-5

Egy savas puffer pH-ját kell kiszámolni.

pH = - lg[H] = - lg ( Ks * [sav] / [A-] )

Egyensúlyi sav koncentráció:
0,0125-7,854*10-3 mol = 0,004646 mol
0,004646 mol / 0,214 dm³= 0,02171 mol/dm³

[A-] = só koncentrációval = 7,854*10-3 / 0,214 dm³ = 3,67*10-2 mol / dm³

pH = - lg ( 1,343*10-5 * 0,02171 mol/dm³ / 3,67*10-2 mol / dm³ ) = - lg ( 7,945 * 10-6 ) = 5,1
Módosítva: 6 éve
3