Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

472
Sziasztok! Légyszíves segítsetek. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Segítek, de nem oldom meg helyetted.
A transzformátor két oldalát (két tekercsét) első és másodiknak hívják latin szóval: első: primer, második: szekunder.
Az első az ami a "bemenet", a második a "kimenet".

Minden kérdésre itt van sorban a válasz:

1) A bemenetre kötik a váltakozó áramot,
2) ... a kimeneten indukálódik az áram.

3) Vegyünk mondjuk egy telefontöltőt, amit el lehet képzelni egy trafónak. A bemenetre (primer oldal) kötöd a hálózati 230 voltos feszültséget, a kimenetre (szekunder oldal) kötöd a fogyasztót, vagyis a telefonodat.

4) Először kis magyarázat: Az előző letranszformálás volt, mert a 230 voltból kisebb töltő-feszültséget kellett csinálni. A fordítottja, a feltranszformálás, amikor a kimeneti (második) feszültség a nagyobb. Feltranszformáláskor a második oldalon nagyobb tekercs, vagyis több menet kell, mint az elsőn.
Most a válasz: Rosszul van megfogalmazva a kérdés, mert feszültséget nem lehet összahasonlítnai menetszámmal. Szerintem úgy akarták kérdezni, hogy "Feltarszformálásnál a .......... tekercs menetszáma nagyobb, mint a ......... tekercs menetszáma." Az előbb már írtam, hogy feltranszformálásnál a második (szekunder) oldalon kell több menetnek lennie, mint az elsőn.

5) A két oldalon a teljesítmény egyforma. Vagyis ha nem kötöd a töltőre a telefont, és ettől a kimeneti oldalon nulla a teljesítmény (mert nem folyik áram), akkor a primer oldlaon is nulla a teljesítmény. Ezért lehet a töltőt bedugva hagyni, olyankor sem fogyaszt, nem kerül pénzbe. Persze ez csak elméletileg igaz, mert veszteségek mindig vannak, szóval kicsit fogyasz olyankor is, ezért jobb, ha kihúzod akkor, amikor nem töltesz.

6) Minél több menet van az egyik oldalon, annál nagyobb ott a feszültség. Ezt egyenes arányosságnak hívjuk.

7) Mivel a teljesítmény egyforma mindkét oldalon, vagyis a feszültség és áramerősség szorzata állandó mindkét oldalon, ezért ha nagyobb a feszültség, akkor kisebb az áramerősség. Ezt fordított arányosságnak hívjuk.

8) Ezt már írtam a 4)-esnél: A feltranszformálás feszültségnövelést jelent.
0