Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

IRODALOM 7.O

479
1. Mikor született Kölcsey Ferenc Himnusz című műve?
• a) 1823
• b) 1836
• c) 1848
2. Mikor született Vörösmarty Mihály Szózat című műve?
• a) 1825
• b) 1836
• c) 1848
3. Milyen formai sajátosságok kötik össze a két művet?
• a) keretes szerkezetűek
• b) istenes versek
• c) mindkettőben szerepel Árpád vezér




4.Melyek azok a szövegben pontosan azonosítható történelmi események, melyeket mindkét mű említ?
• a) a honfoglalás, Hunyadi János harcai
• b) a honfoglalás, a tatárjárás
• c) a tatárjárás, a törökdúlás
5. Melyik műben áll szemben a dicső múlt a satnya jelennel?
• a) Himnusz
• b) Szózat
• c) mindkettőben
6. Melyik műben található utalás a hun-magyar rokonságra?
• a) egyikben sem
• b) Himnusz
• c) Szózat




7. Melyik műben található utalás a "herderi jóslatra"?
• a) Himnusz
• b) Szózat
• c) mindkettőben
8. Melyik műben szerepel Tokaj?
• a) Himnusz
• b) Szózat
• c) egyikben sem

9. Milyen költői eszköz található a következő sorban: "S nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára"?
• a) anafora
• b) allegória
• c) alliteráció
10. Melyik mű formája skót balladaforma?
• a) Himnusz
• b) Szózat
• c) egyiké sem
11. Melyik ókori szerző művében található meg szintén a következő megrázó kép: "vert hadunk csonthalmai"?
• a) Homérosz
• b) Tacitus
• c) Vergilius
12. Ki zenésítette meg a Himnuszt?
• a) Egressy Béni
• b) Liszt Ferenc
• c) Erkel Ferenc
13. Ki zenésítette meg a Szózatot?
• a) Egressy Béni
• b) Liszt Ferenc
• c) Erkel Ferenc
14. Melyik hangzik el a Magyar Rádió és a Televízió éjjeli műsorzárásakor?
• a) Himnusz
• b) Szózat
• c) egyiké sem
15. Melyik műre jellemző a keresztrím használata?
• a) Himnusz
• b) Szózat
• c) egyiké sem
16. Melyik műre jellemző a félrím használata?
• a) Himnusz
• b) Szózat
• c) egyiké sem
17. Igaz-e, hogy mindkét mű műfaja óda?
• a) igen
• b) nem
• c) egyiké sem az
18. Milyen költői eszköz a következő sor: "Az nem lehet..."?
• a) anafora
• b) allegória
• c) alliteráció
19. Milyen költői eszközök találhatók a következő sorban: "Bölcsőd az, s majdan sírod is."?
• a) metafora
• b) allegória
• c) szimbólum
20. Milyen emléknap lett 1823. január 22., a Himnusz születésének napja?
• a) a költészet napja
• b) a magyar kultúra napja
• c) a magyarok világnapja

valaki tudja erre a valaszokat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
1. A
2. B
3. A
4. B
5. C
6. C
7. B
8. A
9. C
10. C
11. A
12. C
13. A
14. A
15. C
16. A
17. B
18. A
19. A
20. B
0