Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika gáztörvény

Főoldal » Középiskola » Fizika
438
Csatoltam képet.
Tudna valaki ebben segíteni?
Eljutottam egy darabig csak megakadtam.
Köszönöm előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
10.48pl.
a hőmérsékletet váltsuk Kelvinbe!
p₁·V₁/T₁=p₂·V₂/T₂
p₂=p₁·V₁·T₂/T₁·V₂=(2,4·10⁵·15·320)/(300·15,3)=2,5·10⁵Pa
1

10.49
a.)
a p₂=10,13MPa=101,3·10⁵Pa, illetve váltsuk a hőmérsékletet Kelvinbe
Fölírva a gáztörvényt, és kifejezve V₂-t
V₂=(p₁·V₁·T₂)/(p₁·T₂)=(101,3·10⁵·20·273)/(10⁵·290)=553098/290=1907,23dm³
(ez természetes, hogy nagyobb, mint a kezdeti térfogat, hiszen a hőmérséklete és a nyomása csökkent, ezért nőtt a térfogata. A kompresszoros hűtőszekrények ezen az elven működnek)
b.)
V₁=V₂
p₁/T₁=p₂/T₂
p₂=p₁·T₂/T₁=10,13MPa·300K/290K=10,48MPa
0