Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. Súlypont

Főoldal » Középiskola » Fizika
1846
Hol van a homogén anyageloszlású, állandó kersztmetszetű l1 =30cm és l2 =20cm hosszúságú rudakból készült L betű súlypontja (tömegközéppontja)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Vegyünk egy derékszögű koordinátarendszert, amelynek origója az L betű sarka, az y tengely az L betű hosszabbik, az x a rövidebb oldala. A hosszabbik oldal súlypontja x₁=0, y₁=15 cm-nél van (a hosszabbik oldal közepén), a rövidebbé x₂=10 cm, y₂=0-nál (a rövidebbik oldal közepén). A teljes L betű súlypontját úgy kaphatjuk meg, hogy a fenti két súlypontot összekötő szakasz felezőpontját vesszük. Ennek koordinátái a két pont koordinátáinak számtani közepei, vagyis x=(x₁+x₂)/2=5 cm, y=(y₁+y₂)/2=7,5 cm. Tehát az L betű súlypontja a sarkától 5 cm-rel jobbra és 7,5 cm-rel feljebb lesz.
0