Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9.o. éjfélig van a határidő

Főoldal » Középiskola » Kémia
420
1. Hány g NaNO₃-ban van ugyanannyi nitrogén, mint amennyi 200 g NH₃-ban található?

2. Mi az alkotóelemek tömegaránya
a) az Fe₂O₃-ban;
b) a C₆H₆-ban;
c) a H₃PO₄-ben?

3.Milyen összetételű vegyületek képezhetők a következő ionokból:
Na+; Ca²+; NH₄+ Cl-; PO³₄-; S²-
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, Középiskola, vegyületek, elemek
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
1 mol ammónia tömege: 14+3=17 g
17 g ammóniában 14 g nitrogén van
1 g ammóniában 14/17 g nitrogén van
200 g ammóniában 200*14/17= 164,71 g nitrogén van

1 mol NaNO₃ tömege: 23+14+3*16 = 85 g
85 g NaNO₃-ban 14 g nitrogén van
85/14 g NaNO₃-ban 1 g nitrogén van
164,71*85/14 = 1000 g NaNO₃-ban 164,71 g nitrogén van.

Tehát 1000 g NaNO₃-ban van ugyanannyi nitrogén, mint 200 g ammóniában.

2.
a)
2*56 : 3*16 = 2*2*28 : 3*2*8 = 2*2*2*14 : 3*2*2*4 = 2*2*2*2*7 : 3*2*2*2*2 = 7 : 3

b) 6*12 : 6 = 12:1
c) 3:31:48

3.
NaCl; Na₃PO₄; Na₂S
CaCl₂; Ca₃(PO₄)₂; CaS
NH₄Cl; (NH₄)₃PO₄; (NH₄)₂S
2