Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Középiskola » Matematika
288
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
ez egy régen elfeledett azonosság típusra épül:

sin alfa + sin Béta =.....
cos alfa-cos béta = ...
Függvénytáblában is megtalálhatóak...
cos A+cosB= 2 cos((A+B)/2) cos ((A-B)/2)

ebből lehet visszafelé kikeresni, hogy:
2cos (9x) cos( 7x) = cos 16 x + cos 2x


hasonlóan
cosA-cosB = -2 cos ((A+B)/2) sin ((A-B)/2)
vagyis
-2 sin 9x sin 7x = cos 16x -cos 12x

az eredeti egyenlete szorozzuk 2-vel, a fentiek alapján


cos (16x)+cos(2x) + cos (16x)-cos (2x)= -1
2 cos (16x) = -1
cos (16x) = -0,5
innen már "piece of cake"


0