Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromágneses indukció számítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1468
Mekkora sebességgel kell mozgatnunk egy 30 cm hosszú vezetőt a 8 • 10'-2' T indukciójú homogén
mágneses mezőben, hogy a vezető végei között 1.5 V feszültség indukálódjon, ha
A) a sebesség merőleges a mágneses indukcióra?
B) a sebesség és a mágneses indukció 30 fok -os szöget zár be?

10'-2' tíz a mínusz másodikon
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, indukció, számítás, elektromágneses
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`U=B·ℓ·v`
ahol `v` a sebesség erővonalakra merőleges komponense `m/s`-ban. (`B` az indukció teslában, `ℓ` a hossz méterben)

a) Ez sima eset, váltsd át a mértékegységeket és fejezd ki a sebességet.
b) Ha `v_t` a teljes sebesség, ami nem 90 (merőleges), hanem 30 fokot zár be az erővonalakkal, akkor a merőleges komponense:
`v=v_t·sin\ α`
Úgy lehet rájönni, hogy szinusz és nem koszinusz, mert ha 90° lenne a szög, akkor a teljes sebesség a merőleges komponens lenne, és ez sin 90° = 1 esetén igaz.
`v=v_t·sin\ 30°=v_t·1/2`
`U=B·ℓ·v_t·1/2`
stb.
Módosítva: 6 éve
0