Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenletei

Főoldal » Középiskola » Matematika
457
Számítsuk ki a háromszög csúcspontjainak koordinátát, ha az oldal egyenesek egyenletei:
y=2x+3 x/4-y/5=1 3x+5y+10=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Páronként kell megoldani az egyenleteket, a megoldás a metszéspont, azaz a háromszög csúcspontja
y=2x+3
x/4-y/5=1 A második egyenletet megszorzom 5-tel és hozzáadom az első egyenlethez
5x/4=2x+8
x=-10,66
y=-18,33
Az első csúcspont A(-10,66; -18,33)

y=2x+3
3x+5y+10=0 Behelyettesítjük az első egyenletet a másodikba
3x+10x+15+10=0
x=-1,92
y=-0,85
A második csúcspont B(-1,92; -0,85)

x/4-y/5=1
3x+5y+10=0 Az első egyenletet megszorozzuk 12-vel és kivonjuk a másodikból
5y+2,4y+10=-12
y=-2,97
x=1,62
A harmadik csúcspont C(1,62; -2,97)

Módosítva: 6 éve
0