Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szamitsd ki!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
572
Legyen x=2,(3)+6,(6)es y=gyok 189-gyok 21. Igazold, hogy x<y!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát ha jól értem, akkor x=2+(1/3)+6+(2/3)=8+(3/3)=8+1=9, ekkor azt kell igazolni, hogy

9< 189 - 21 

Ha mindkét oldalt négyzetre emeljük, akkor a reláció nem fog változni (nagyobb számnak nagyobb a négyzete), tehát:

81<( 189 - 21 )², ezt az (a-b)²=a²-2ab+b² képlet alapján bontjuk ki:

81<189-2* 189 * 21 +21, összevonunk:

81<210-2* 189 * 21 , tudjuk azt is, hogy √a*√b= a*b , ezért:

81<210-2* 3969 ,  3969 =63, tehát

81<210-2*63, tehát

81<84, ez igaz, tehát az eredeti egyenlőtlenség is fennáll. Ha esetleg  3969  nem lenne egész, akkor úgy járnánk el, hogy mindkét oldalhoz hozzáadnánk 2* 3969  tagot, és kivonunk 81-et:

2* 3969 <129, négyzetre emelünk:

4*3969<16641, tehát

15876<16641, így is az jön ki, hogy igaz.
0