Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
633
3 db egyenként 240 Ω-os, 110 V-ra méretezett izzót páhuzamosan kapcsolunk, majd ezekkel sorosan kötünk egy 100Ω-os ellenállást, és az egész rendszert 220 V-ra kapcsoljuk. Mekkora feszültség esik a lámpákra? A párhuzamosan kapcsolt fogyasztók eredő ellenállása 80Ω.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Az áramkörben folyó áram: I=(220 V)/(80 Ω+100 Ω)=1,22 A
A párhuzamosan kapcsolt izzókra egyenként ugyanakkorra feszültség esik, ami az eredő ellenállás segítségével számolható: U=(1,22 A)·(80 Ω)=97,8 V
1