Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7.osztály,Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
593
A Hatos feladatot kellene megoldani. Sajnos nem tudom.
A hatosból a D.) feladat kellene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a=-2
b=0,5

Első:

a^2-2b=(-2)^2-2×0,5

negatív×negatív=pozitív így a -2 négyzete 4 lesz. ha ebből kivonsz kétszer felet, 3-at kapsz, tehát a megoldás 3.

Második:

(-a)^2-2b=(--2)^2-2×0,5

Mivel ismét negatív×negatív=pozitív, ezért a "--2" értéke 2 lesz. Ennek négyzete ismét 4, melyből ha kivonsz kétszer felet, 3-at kapsz, tehát a megoldás 3.

Harmadik:

-a^2-2b=-(-2)^2-2×0,5

Itt a minuszjel a négyzeten kívül van, szóval annak most hiába 4 lesz az eredménye, abból -4 lesz. Ha most ebből kivonsz kétszer felet, -5-at kapsz, tehát a megoldás -5.

Negyedik:

-(a^2-2b)=-((-2)^2-2×0,5)

Itt most a mínuszjel mindenen kívül van, azaz először ki kell számolni a belső cucc értékét. Ez már megint 3 lesz, mivel ugyanaz, mint az első. Ehhez azonban hozzájön a mínuszjel, így az eredmény -3 lesz.
Módosítva: 9 éve
1