Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok a matek feladatokhoz kérek segitséget

Főoldal » Középiskola » Matematika
353
5. Mennyi a valószínűsége, hogy a 0, 1, 2, 3, 4, 5 számjegyekből
A) 3 jegyű páros szám készíthető (a számjegyek ismétlődhetnek)
B) 5-tel osztható 3 jegyű szám készíthető (a számjegyek nem ismétlődhetnek) ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A,
összes eset:
5x6x6 = 180 mert az első jegy nem lehet nulla
jók
5x6x3 = 90 mert első nem 0 és az utolsó páros ( nulla is páros szám, mint az közismert tény)

val = 90 / 180 = 1/ 2

B)
2 eset vsn

ha az utolsó jegye 0
akkor lehet 5x4= 20

ha az uoltsó jegye 5
akkor lehet 4x4= 16 mert első nem lehet nulla, utána meg már bármi lehet

jók =16+20=36

összes eset = 5x5x4=100
mert az első nem lehet nulla, utána bármi, de nem ismétlőd9ik
val = 36/100
1