Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
662
Egy áramkörben két fogyasztó van sorba kapcsolva. Az egyik ellenállása 600 Ω, az áramkörben az eredő ellenállás 800 Ω, az áramerőssége 0.3 A. Mennyi a másik fogyasztó ellenállása? Mennyi a két fogyasztóra jutó feszültség külön-külön? Legalább hány V-os áramforrást kell alkalmazzunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Soros kapcsolás esetén az ellenállások összeadódnak, azaz ha az egyik ellenállás 600 ohm, de az eredő ellenállás 800, akkor a másiknak 200 ohm-nak kell lennie.

Mivel a 0,3A mindkét ellenálláson átmegy, ezért soros kapcsolásnál a feszültséget kiszámolhatjuk az ágban haladó áramerősség és a fogyasztó ellenállásából:

U1=R1×I=600×0,3=180V
U2=R2×I=200×0,3=60V

Az áramforrás feszültsége pedig ezek összege lesz, azaz 240V.
0