Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1506
Számítsa ki a 0,025 mol/dm3-es CH3COONa-oldat pH-ját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

c=0,025M

A nátrium-acetát egy gyenge sav, az ecetsav sója, ahol a bázis egy erős bázis. Ilyenkor a savmaradék reakcióba lép a vízzel és um. hidrolizál, mikor hidroxid-ionok keletkeznek:

CH3COO-+H2O<=>CH3COOH+OH-

Ehhez tartozik egy állandó, a hidrolízis állandó: Kh=[OH-]×[CH3COOH]/[CH3COO-]

Ennek az állandónak az értéke a sav savállandójából kiszámolható, mégpedig a következő módon:

Kh=Kv/Ks, ahol Kv a vízionszorzat, 10^-14, a Ks pedig ecetsavra 1,8×10^-5

Így Kh=Kv/Ks=10^-14/1,8×10^-5=5,55×10^-10

Nevezzük el a hidroxid-ionok koncentrációját x-nek, akkor a visszalalkuló ecetsav mennyisége is x lesz, a megmaradt acetát-ioné pedig 0,025-x, ezeket pedig behelyettesítjük:

Kh=x*x/(0,025-x)=5,55×10^-10

Ha megoldjuk, x-re nem negatív gyökként 3,72×10^-6 mol/dm3-at kapunk, azaz ennyi a hidroxid-ion koncentrációja. Így pedig a pH:

pH=14+lg[OH-]=14+lg 3,72×10^-6=8,57.
0