Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Thalesz tétel matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
4273
Egy háromszög oldalai 5, 12, 13 cm hosszúak. Mekkora a háromszög köré írt körének sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Felírjuk az oldalakra Pitagorasz tételét, és látjuk, hogy teljesül, tehát ez egy derékszögű háromszög, arról pedig azt tudjuk Thalesz tételének megfordításából, hogy a köré írt kör átmérője a háromszög átfogója, így sugara annak a fele, tehát 13/2 cm.
1

Szia!

az 5, 12, 13 egy pitagoraszi számhármas, ami miatt ez egy derékszögű 3szög lesz ( a pitagoraszi számhármas azt jelenti, hogy érvényes rá a pitagorasz tétel:

a^2+b^2=c^2 azaz 5^2+12^2=13^2

Ilyenkor a köré írható kör sugara az átfogó hosszának felel, azaz 13/2=6,5 cm.
1