Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
530
6. A hidrogén-cianid (ciángáz) egy nagyon illékony (forráspontja csak 26°C), keserűmandula szagú, halványkék folyadék Színe miatt kéksavnak is nevezik, bár csak nagyon gyenge sav. Egyike a legmérgezőbb anyagoknak: ha a levegő hidrogén-cianid tartalma eléri 0,3g/m3-t, az belélegezve 10 perc alatt halált okoz.
a, A hidrogén-cianid három kémiai elem vegyülete: hidrogént, nitrogént és egy harmadik elemet tartalmaz. Mi ez az elem, ha tudjuk, hogy 100g hidrogén-cianid 3,704mol.
b, Hány cm3 hidrogén-cianidot tartalmaz 1m3 olyan levegő, amelynek hidrogén-cianid tartalma 0,3g/m3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a)
Ha 3,704 mol tömege 100 g, akkor
1 mol tömege 100/3,704 = 27 g.

27 g-ból 1 g H, 14 g N, marad: 27-1-14 = 12 g
Ez a szén tömege.

Tehát a hidrogén cianid: HCN

b)
0,3 g HCN anyagmennyisége: 0,3 g / 27 g/mol = 0,01111 mol

25 fokon 1 mol gáz térfogata 24,5 dm³ = 24500 cm³
akkor 0,01111 mol gáz térfogata 0,01111 mol * 24500 cm³ / 1 mol = 272 cm³
3