Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
583
5. A bróm szobahőmérsékleten erősen párolgó, kellemetlen szagú, mérgező vörösbarna folyadék. A folyékony bróm sűrűsége 25°C-on 3,108kg/dm3. A bróm gőzeinek sűrűsége 25°C-on és légköri nyomáson 6,531g/dm3.
a, Mennyi a tömege fél liter folyékony brómnak?
b, Hány darab bróm molekulát és hány bróm darab atomot tartalmaz fél liter folyékony bróm?
c, Mekkora a térfogata 1mol brómnak folyékony és gáz halmazállapotban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a)
0,5 liter = 0,5 dm³
m(kg) = ró (kg/dm³) * V (dm³) = 3,108 kg/dm³ * 0,5 dm³ = 1,554 kg =1554 g

b)
1 mol Br₂ tömege 160 g.
1554 g / 160 g/mol = 9,7125 mol Br₂ tömege 1554 g.

9,7125 * 6 *10²³ = 58,275 * 10²³ db bróm molekulát tartalmaz, és kétszer ennyi bróm atomot:
116,55 * 10²³ db brómatomot.

c)
1 mol folyékony Br₂ tömege 160 g.
V=m/ró = 0,160 kg / 3,108 kg/dm³ = 0,05148 dm³ = 51,48 cm³
gáz halmazállapotban 25 fokon 24,5 dm³.
3