Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8.osztály S.O.S.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
867
Sziasztok! :)
Valaki, aki érti ezeket a feladatokat, elmagyarázná nekem?

1., Egy 6 cm sugarú, gömb alakú lombikból áttöltik a vizet egy 6 cm sugarú és 12 cm magas üveghengerbe.
Milyen magasan áll a víz a hengerben, ha a lombik tele volt?

2., Egy 6 m átmérőjű, gömb alakú tartályból egy téglatest alakú, 5 m széles, 10 m hosszú és 2,5 m mély medencébe engedték.
Milyen magasan áll a medencében a víz, ha tele volt a tartály?

Előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika-8.osztály-Gömb
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1)
A gömb térfogata: V₁=4·r³·π/3
A henger térfogata: V₂=r²·π·h
V₁=V₂
4·r³·π/3=r²·π·h
mivel a gömb és a henger térfogata megegyezik lehet egyszerűsíteni
h=4·r/3=8 cm A henger 2/3 részig telt meg
2)
A gömb térfogata: V₁=4·6³·π/3=904,32 m³
A téglatest térfogata: V₂=5·10·h
V₁=V₂
h=904,32/50=18,1 m
A téglatest alakú tartályba nem fért bele a gömbtartály tartalma



0