Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
365
1.Egy szimmetrikus trapéz hosszabbik alapon lévő szöge 40
Mekkora a trapéz kerülete és területe, ha az alapok 12 cm és 8 cm hosszúak?
2.Mekkora lesz az oldala egy 20 cm sugarú körbe írt szabályos ötszögnek?
3. Egy épülettől 50 m méter távolságra az ablak alsó párkányát 19 20 ’ fölső párkányát 21 30 ’ szög alatt látjuk.
Milyen magas az ablak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
1)
tg40=m/(12-8)/2 ebből m=2·tg40=1,68 cm
T=m(a+c)/2=16,8 cm²
A trapéz szárát Pitagorasz tétellel számíthatjuk ki:
x²=((a+c)/2)²+m²=4+2,82
x=2,6 cm
K=2·x+a+c=25,2 cm
0

2)
r=a/2·cos54⁰ ebből a=2·r·cos54=23,51 cm
0

3)
Az ablak alsó párkánya x méter magasan, felső párkánya y méter magasan van.
tg19,33=x/50, ebből x=17,54 m
tg21,5=y/50, ebből y=19,7 m
Az ablak y-x=19,7-17,54=2,15 m magas
0