Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia szöveges feladat (tömegszázalék)

Főoldal » Középiskola » Kémia
642
Multivitamin pezsgőtabletta 200mg C vitamint tartalmaz. Vízben oldva 3dl oldatot nyerünk melynek sűrűsége s= 1,04 g/cm3.
Hány tömeg%-os oldatot iszunk C-vitaminra nézve?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Először írjuk át a mértékegységeket, hogy kompatibilisek legyenek:

200mg=0,2g
3dl=0,3 l=0,3 dm³=300 cm³

Tegyük fel, hogy x gramm vízben oldottuk fel, ekkor az oldat tömege x+0,2 gramm, a térfogat adott, 300 cm³, tehát az oldat sűrűsége (x+0,2)/300 g/cm³, ennek kell 1,04-nek lennie, tehát:

(x+0,2)/300=1,04, erre x=311,8-et kapunk, vagyis 311,8 gramm vízben lett feloldva.

Így ez az oldat 100*0,2/(311,8+0,2)=~0,0641 tömegszázalékos lesz.
0