Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki el tudná magyarázni ezt a bizonyítást?

Főoldal » Középiskola » Matematika
629
Valaki el tudná magyarázni ezt a bizonyítást?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, bizonyítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy szám akkor osztható 6-tal, hogyha osztható 2-vel és 3-mal. Az első esetben a 2-vel való oszthatóságot vizsgáltátok; ha n=2k alakú, akkor értelemszerűen a szorzat osztható lesz 2-vel, mivel van egy 2-es szorzótényező, ha viszont n=2k+1 alakú, vagyis páratlan, akkor a másik tényezőnek kell párosnak lennie, vagyis a (2k+1)²+11-nek. Arra azért nem nehéz rájönni, hogy páratlan szám négyzete páratlan, páratlan+11=páros, tehát ez osztható lesz 2-vel (a kibontást pedig lásd leírva).

Ugyanezt eljátszottátok a 3-mal oszthatósággal; ha n=3k alakú, akkor lesz egy 3-as szorzó, ha n=3k+1 alakú, akkor a másik tényezőnek kell oszthatónak lennie 3-mal, az pedig azért lesz osztható, mert kibontás után 9k²+18k+12 lesz, ebből pedig kiemelhető 3, így itt is meglesz a 3-as szorzótényező. Az utolsó lehetőség, hogy n 3-as maradéka 2, vagyis n=3k+2 alakú, itt is a kibontás után kiemelhető lesz a 3-as.

Tehát akármilyen alakú n, mindig osztható lesz 2-vel és 3-mal, tehát 6-tal, és ezt kellett belátni.

Megjegyzés: ha n=3k+2 alakú, akkor ebből ha kivonunk 3-at, akkor is egy 3-mal osztva 2 maradékot adó számot vizsgálunk, ami úgy 3k-1 alakú lesz, ez pedig azért jó, mert a 3k+1-et már négyzetre emeltül egyszer, csak annyi változik, hogy kibontás után a középső tag negatív lesz, de ez nem zavar bele az oszthatóságba, mivel a +18 és a -18 is osztható 3-mal. Ezzel az átalakítással nem végzünk plusz munkát, vagyis nem kell még egyszer négyzetre emelni. Persze ilyen kis számok esetén nem túl fárasztó, azonban bonyolultabb esetekben érdemes ehhez hasonló "kiskaput" keresni.
1