Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerkesszük meg azt a hegyesszöget amelynek tangense

Főoldal » Középiskola » Matematika
1085
Szerkesszük meg azt a hegyesszöget amelynek tangense
A) 1
b) 0,75
C) 1, 5
D)4
E) 12/5
F) gyök2
G) gyök3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A, tól E, ig nagyon egyszerű.
tg szög = szemközti oldal / melletti oldal egy derékszögű háromszögben

pl tg = 0,75 = 3/4

Kell egy derékszögű háromszöget rajzolni, szerkeszteni, aminek a két befogója 3 és 4 hosszú.
A 3 hosszú oldallal szemközti szög lesz a keresett szög.

Ha tg szög = 4 akkor legyen pl 4/1 és így 4 és 1 a befogók

F,G annyiban más, hogy gyök kettőt és gyök 3 -t is szerkeszteni kell.
Ez lesz az egyik befogó és a másik befogó lesz az 1

pl. gyök kettő szerkesztése


magasság tételt használjuk:

egymás mellé egy egyenesre felvesszük az és kettő (másik esetben 1 és 3) hosszú szakaszokat.
Ahol találkoznak, ott merőlegest állítunk a szakaszra
a két szakasz jobb és baloldali végpontjait alapul véve megrajzoljuk azt a kört, aminek ez a 2 pont az átmérője (Thalesz kör).
Ahol a kör metsz az előbbi egyenest, az a magasság = gyök


0