Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 11. osztály visszatevéses mintavétel (egy feladat)

Főoldal » Középiskola » Matematika
711
8 dobókocka mindegyikével sorban egymás után egyszer dobunk. Mennyi a valószínüsége, hogy legalább 2 dobás esetén összetett számot kapunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
kísérleteket ismételünk 8 szor
n = 8
egy kísérlet kimenete 2 csoportba osztható, az egyik siker
siker = összetett szám lesz ( vagyis min 3 osztója van )
siker = 4,6 -t dobunk
p(siker ) = 2/6= 1/3
X= sikerek száma az n-ből
binomiális leoszlás
kérdés
P(x nagyobb vagy egyenlő 2) = túl sok eset ...
trükk
összes eset val-ge összeadva = 1

p(x nagyobb vagy egyenlő 2 ) = 1- P( x=0) -P(x=1) = 0,8049

fv tábla
P(x=0 )= (1/3) nulladikon szor (2/3) nyolcadikon szer ( 8 alatt a 0) = 0,039018
P(x=1)= (1/3) az elsőn szor (2/3) hetediken szer ( 8 alatt a 1) = 0,15607
1