Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki segítene ebben a feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1199
Egy derékszögű háromszög átfogója: 30cm . Mekkora a köré írt körének sugara? Mekkora a beírt körének a sugara, ha a befogóinak aránya 3:4?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sugár, arány, befogó, derekszoguharomszog
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egyik befogó: 3x
Másik befogó: 4x
(3x)²+(4x)²=30²
9x²+16x²=30²
25x²=900
x=6
Így befogói 18 cm és 24 cm
Az átfogó fele=a körül írt kör sugarának
Így a körül írt kör sugár: 15 cm
0

A háromszög területe:
T=(24×18)/2=432/2=216 cm²
Most jutott eszembe a belül írt kör sugarának a képlete:
(abc)/(4T)=(18×24×30)/(4×216)=12960/864=15 cm a beírt kör sugara
0