Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ez a matek házim

Főoldal » Középiskola » Matematika
1225
Egy 8 cm oldalú rombusz egyik szöge 60°-os. mekkora a rombusz területe? Mekkora a rombusz beírt körének sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzoljuk be a sugarakat az érintési pontokat a kp-tal összekötve.
Ezek az oldalakra merőlehesek.
Így két -két sugár egy egyenesbe esikm és a kör átmérőjét alkotjak.
Hosszuk = 2r

Ebből az egyiket toljuk el a rombusz csúcsába.
Így kapunk egy derékszögű háromszöget:
befogó = 2r
Átfogó = 8
2r rel szemben 60 fok

Így sin 60 fok = szemközti osztva az átfogóval

r = 4 sin 60
r = 3,46
Módosítva: 6 éve
0