Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Matematika
436
Egy derékszögű trapéz középvonala 12 cm, szárai 10 cm és 20 cm. Mekkorák az alapjai, területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tudjuk hogy (a+c)/2=a középvonallal ami 12 cm
Így a+c=24 cm
A magasság is így 10 cm lesz mivel 10 cm lesz a derékszögnél a szára
Területe:
T=((a+c)/2)×m=12×10=120 cm²
A trapéz áll egy téglalapból és egy derékszögű háromszögből
A derékszögű háromszögnek tudjuk a befogóját ami a trapéz szára 20 cm és
az egyik befogót ami a trapéz magassága 10 cm, így a másik befogó 10²+x²=20²⇒x=17,321 cm
Így a hosszabbik alap ennyivel hosszabb
Így x+(x+17,321)=24 cm
2x+17,321=24 cm
2x=6,679 cm
x=3,34 cm
Így az egyik alap 3,34 cm míg a másik 20,66 cm
0