Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladat...SEGÍTSÉG!

Főoldal » Középiskola » Matematika
380
Valaki tudna segíteni a 4.és 5. feladatban? Már egy ideje próbálkozom vele de nem sikerül :(
Nagyon köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Külső pontból húzott érintők hossza egyenlő. Így a szakaszok hossza 12 és 27
A szár pedig = 12+27 =39

A két felső csúcsból raizoljuk meg a magasságokat. Így az egyik derékszögű háromszöget használva:
egyik befogó = magasság
másik befogó = (54-24)/2 = 15
átfogója = 39
Pit tétel:
m négyzete + 15 négyzete = 39 négyzete
m= 36


Ha a magasságot "középre" toljuk, vagyis a kör közepét tartalmazza, akkor az átmérőt kapjuk
r= m/2 = 18
0

A hatszöget a középpontból 6 db egybevágó háromszögre bonthatjuk. Egy ilyennek a területe = 17,56/6=2,92

ezt a területet számolhatjuk= r szer r szer sin 60 /2
r négyzete= 6,76
r= 2,6

kör területe = r négyzet szer pi = 6,76 szor 3,14 =21,23
hatszög területe 17,56
hulladék a különbség=3,67



A középpontból állítsunk merőlegest az oldalra, ez lesz a beírható kör sugara.
Az így kapott két derékszögű háromszögből az egyiket használva:
átfogó =2,6
R =?
hatszög oldalával szemközti szög = 30 fok

R/2,6 = cos 30
R= 2,25
ebből a kör területe számolható és a hulladék is...
0