Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives tudtok segíteni

Főoldal » Általános iskola » Matematika
677
Tudom,nagy kérés lenne de van 1 feladat és nem tudom megoldani.
x ∈(0,π/2) tgx =3 ,számitsd ki sin2x értékét.9.vagyok szóval olyan módszerrel kéne megoldani,ahogy egy kilencedikes csinálná.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A tg(x)=3 azt jelenti, hogy van nekünk egy derékszögű háromszögünk, ahol a befogók hossza 3 és 1 egység (az ezzel hasonló háromszögekre is igaz lesz, ezért vehetünk egy konkrét háromszöget), ebben a háromszögben fel tudjuk írni a Pitagorasz-tételt, amiből az jön ki, hogy az átfogó hossza  10  egység. Ebben a háromszögben fel tudjuk írni a szög szinuszát és koszinuszát:

sin(x)=3/ 10 , cos(x)=1/ 10 .

Mivel tudjuk, hogy sin(2x)=2*sin(x)*cos(x), és tudjuk sin(x) és cos(x) értékét, ezért

sin(2x)=2 * 3/ 10  * 1/ 10 =6/10=3/5=0,6.
1