Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1115
Téglatest:
Élek összege:60cm
Élek aránya: 3:2:1
A:?
V:?


Rombust alapú egyenes hasáb:
a:5cm
Egyik átlója:8cm
Oldal lapok négyzetek
A:?
V:?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.Legyen az élek hossza 3x, 2x és x, ekkor (3x):(2x):x=3:2:1 arány teljesül, ezek összege 60:

3x+2x+x=60, erre x=10 adódik, tehát az élek hossza: 30 cm, 20 cm és 10 cm. Innen a felszín- és térfogatképletbe már be lehet pakolni.

2. Ha az oldallapok négyzetek, akkor az oldalél hossza megegyezik az alapél hosszával, ami egyenes hasáb esetén a magasság is, tehát M=3 cm.

Legyen a másik átló hossza f. Az átlók merőlegesek egymásra és felezik is egymást, így a rombusz oldalával olyan derékszögű háromszöget képeznek, ahol az átfogó hossza 5 cm, tehát felírható a Pitagorasz-tétel:

(f/2)² + 4² = 5²
f²/4=9
f²=36
f=6, tehát a másik átló hossza 6 cm. A rombusz egy speciális deltoid, így annak a területképletével is számolhatunk; átlók szorzata/2=8*6/2=24 cm².

Térfogat: alapterület*testmagasság=24*5=120 cm³
Felszín: oldallapok területösszege, ez áll 2 darab rombuszból, melyek összterülete 2*24=48 cm², és 4 darab négyzetből, ezek összterülete 4*5*5=100 cm², tehát a felszín 100+48=148 cm².
0