Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA KEVERŐS FELADAT SOS(2)

Főoldal » Középiskola » Fizika
363
Egy 80°C-os 100 g tömegű vasból készült tárgyat mekkora tömegű 20°C-os vízbe helyezzünk, hogy a termikus egyensúly beálltával a közös hőmérsékletük 35°C legyen?
A víz fajhője: 4200 J/kg°C , a vas fajhője: 460 J/kg°C
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, hőtan, szöveges, számolás, víz
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m(vas)=100 g = 0,1 kg

Vas által leadott hő:
cvas * m(vas) * ΔT = 460 J/kg°C * 0,1 kg * (80-35) = 2070 J

A víz által felvett hő:
2070 J = cvíz * m(víz) * ΔT = 4200 J/kg°C * m(víz) * (35-20)

m(víz) = 2070 J / ( 4200 J/kg°C * 15 °C ) = 0,033 kg = 33 g
2