Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika S.O.S.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
712
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni?
1., 12 kg 2,50 eurós és 38 kg 3,00 eurós növénytápból keveréket készítenek? Mennyibe kerül 1 kg keverék?
2., 15 kg vízbe 5 kg savat tesznek, amelynek kilogrammja 2500 Ft. Mennyibe kerül 1 kg oldat?
3., 24 l 80°-os és 36 l 30°-os vizet összekevernek. Mekkora lesz a keverék hőmérséklete?

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika-8.osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.

A keverék össz tömege: 12+38 = 50 kg

Az 50 kg keverék ára: 12 kg * 2,50 euró/kg + 38 kg * 3,00 euró/kg = 30 + 114 = 144 euró

1 kg keverék ára: 144 / 50 = 2,88 euró

2.
1 kg sav 2500 Ft

A keletkezett oldat tömege: 15 kg víz + 5 kg sav = 20 kg oldat

Tehát 20 kg oldat 2500 Ft-ba kerül (a víz ingyé volt, occó, jó)

1 kg oldat ára: 2500 / 20 = 125 Ft

3.
A 24 l 80 fokos víz 80-ról x fokra hűl
A 36 l 30 fokos víz 30-ról x fokra melegszik.

24 * (80-x) = 36 * (x-30)
24*80 - 24*x = 36*x - 36*30 /+24*x
24*80 = 60*x - 36*30 /+36*30
24*80+36*30 = 60*x
3000 = 60*x
x=50 fok lesz a keverék hőmérséklete.

2