Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek gyors..

Főoldal » Általános iskola » Kémia
501
1. feladat: A Nascar autók üzemanyaga a metil-alkohol (CH 4 O). Hány gramm oxigént
használ fel egy versenyautó egy futamon, ha 234kg üzemanyag égett el a
motorjában?
2. feladat: A növények a fotoszintézis során szén-dioxidból és vízből szőlőcukrot
(C 6 H 12 O 6 ) és oxigént állítanak elő. Hány gramm szén-dioxidot kell felvennie a
növénynek 0,65kg szőlőcukor előállításához?
3. feladat: A fém krómot króm(III)-oxidból alumínium segítségével lehet előállítani.
(Alumínium-oxid keletkezik még a krómon kívül.) 4220g alumínium segítségével hány
gramm krómot lehet előállítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1.
Ez egy metil-alkohol égetéses feladat.

2 CH₃OH + 3 O₂ = 2 CO₂ + 4 H₂O

1 kmol metanol tömege: 12+3+16+1=32 kg/kmol

2*32=64 kg metanolhoz 3*32=96 kg oxigén kell.
1 kg metanolhoz 96/64 kg oxigén kell.
234 kg metanolhoz 234*96/64= 351 kg oxigén kell.

2.
Ez a cukor égetése megfordítva.

6 CO₂ + 6 H₂O → C₆H₁₂O₆ + 6 O₂

0,65 kg = 650 g

1 mol szőlőcukor tömege: 6*12+12+6*16 = 180 g

1 mol CO2 tömege = 44 g

6*44= 264 gramm szén-dioxidot kell felvennie a növénynek 180 g szőlőcukor előállításához
264/180 gramm szén-dioxidot kell felvennie a növénynek 1 g szőlőcukor előállításához
650*264/180 = 953,33 gramm szén-dioxidot kell felvennie a növénynek 650 g szőlőcukor előállításához

3.
2 Al + Cr₂O₃ → Al₂O₃ + 2 Cr

2*27=54 g Al-mal 2*52=104 g Cr-ot lehet előállítani.
1 g Al-mal 104/54 g Cr-ot lehet előállítani.
4220 g Al-mal 4220*104/54= 8127,41 g Cr-ot lehet előállítani.
2