Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat megoldása egyenlettel

Főoldal » Középiskola » Matematika
520
Ha egy tört számlálójából és nevezőjéből is 1-et kivonunk, akkor 1/2-et kapunk. Ha pedig a számlálójához és a nevezőjéhez is 1-et hozzáadunk, akkor 2/3 adódik. Melyik ez a tört?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez a tört legyen: x/y
(x-1)/(y-1)=1/2
(x+1)/(y+1)=2/3
Közös nevezőre hozva:
(2x-2)/(2y-2)=(y-1)/(2y-2)
2x-2=y-1
2x-1=y és a másik törtet

(3x+3)/(3y+3)=(2y+2)/(3y+3)
3x+3=2y+2
3x+1=2y
Behelyettesítve:
3x+1=2×(2x-1)
3x+1=4x-2
1=x-2
x=3 és y=5
Így 3/5 ez a tört



0