Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Általános iskola » Matematika
935
Zsuzsi katalógusban választott könyvespolcának méretei az ábrán láthatók. Minden polc hátulján egy-egy 8 cm magas perem akadályozza meg a könyvek lecsúszását. A polcot lapra szerelten árulják a lehető legkevesebb kartont igénylő téglatest alakú dobozban. (A karton vastagságától tekintsünk el!)
a., Mekkora ennek a doboznak a felszíne?
b., Hány négyzetméterrel kevesebb kartonpapírt használtak így, mint ha összeszerelt polcot csomagolnának be?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
TK.170./3
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
2db: 30*180*2
6db: 30*80*2
6db: 80*8*2

doboz méretei:
szélességnek és hosszúságnak a legnagyobb lapok méreteit választjuk
a = 30cm
b = 180cm

magassságnak észrevesszük, hogy a 2db: 30*180*2 és a 6db: 30*80*2 csak egymásra tehetjük, így eddig ezek magassága 8*2=16cm

viszont a 6db: 80*8*2 lapból egymás mellé tehető (30:6=) 5db, s még egy a tetejére. Így ezek magassága 4cm lesz. Azaz a teljes magasság: 16+4=20cm.
c=20cm
(Lehet ennyire nem kéria a feladat, hogy belemenjünk. De ez a minimális magasság.)

Azaz
a = 30cm
b = 180cm
c = 20cm

A = 2(ab+ac+bc) = 2(30*180+30*20+180*20)
A = 19200cm2
A = 192dm2
A = 1,92m2

b)
Összeszerelt polc méretei:
180cm (80+2*2)cm 30cm
Azaz
a=180cm
b=84cm (2*2, mert az oldallapok vastagsága 2cm)
c=30cm

A = 2(ab+ac+bc) = 2(180*84+180*30+84*30)
A = 46080cm2
A = 460,8dm2
A = 4,608m2

Megtakarítás: 4,608-1,92=2,688m2
Módosítva: 9 éve
1