Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika: mozgásos feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1645
Egy 350 km/h sebességű teherszállító vonat után 2 órával indul el egy 600 km/h sebességű személyszállító vonat ugyanabban az irányban. Mennyi idő múlva éri utol a személyszállító vonat a teherszállító vonatot? Hány km távolságban éri utol a személyszállító vonat a teherszállító vonatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A sebesség mértékegysége a km/h vagy a m/s. Ha a test sebessége 1 km/h, akkor 1 óra alatt 1 kilométert
tesz meg.
km 1 m m km 1000 m Az átváltás : 1 1 1 3,6
h 3600 s 3,6 s s h
   
Az átváltás másképpen: ha a test 1 s alatt 1 métert tesz meg, akkor 1 óra (3600 s) alatt 3600 m-t halad, tehát
a sebessége 3,6 km óránként.
Ha a kocsi sebessége 50 km/h, akkor fél óra alatt hány kilométert tesz meg? Ha egy óra alatt 50 km-t halad,
akkor fél óra alatt 25 km-t tesz meg.
Mekkora az autó sebessége, ha 1 perc alatt 1 km-t tesz meg? Ha 1 perc alatt 1 km-t tesz meg akkor 60 perc
(1 óra) alatt 60 kilométert tesz meg, tehát a sebessége 60 km/h.
!! Két autó az országúton egymással szemben halad 90 km/h sebességgel. Másodpercenként hány méterrel
kerülnek közelebb egymáshoz?
90 km/h = 25 m/s ezért mindkét autó 25 métert tesz meg 1 s alatt. 50 méterrel kerülnek egymáshoz minden
másodpercben. Az előzéseknél ezt nem árt tudni!
1. Egy folyón átívelő híd hossza 500 m. Egy 500 méter hosszúságú szerelvény, 1 perc alatt halad át a hídon.
Mekkora a szerelvény sebessége? (60 km/h)
2. A 80 m hosszú vonat egyötöd perc alatt ért át a 160 m hosszú hídon. Mekkora a sebessége? (72 km/h)
3. András átlagosan 9m-t, Béla 11 m-t tud egy másodperc alatt korcsolyázni. Egy verseny alkalmával Béla
100 m előnyt adott Andrásnak. Hány másodperc múlva érte utol Béla Andrást? (50 s)
4. Pisti 12 métert, a tesója Alajos 10 métert tud 1 s alatt biciklivel megtenni. Egyszer meglátták egymást a
távolban és elkezdtek egymás felé tekerni. Milyen messze voltak egymástól az induláskor, ha 1 perc múlva
találkoznak? (1320 m)
5. Egy teherautó fél órával korábban indul, mint egy személyautó. A személykocsi átlagsebessége 70 km/h,
a teherautó átlagsebessége 50 km/h. Hol és mikor éri utol a személykocsi a teherkocsit?
(t = 1,75 h; s = 122,5 km)
6. A 350 km/h átlagsebességgel repülő teherszállító gép indulása után 2 órával egy 600 km/h átlagsebességgel repülő személyszállító gépet is elindítanak ugyanabba az irányba. Hány óra múlva éri utol a személyszállító gép a teherszállító gépet?
(2,8 km/h)
7. Reggel 6 órakor egy tehergépkocsi indul A-ból B-be, 9 órakor egy személygépkocsi B-ből A-ba, és ennek
az átlagsebessége 42 km/h-val nagyobb, mint a tehergépkocsié. 14 órakor találkoznak, és ekkor kiderül,
hogy a személygépkocsi 126 km-rel több utat tett meg, mint a tehergépkocsi. Mekkora a gépkocsik átlagsebessége és az AB távolság?
(A teherautó átlagsebessége 28 km/h, a személyautóé 70 km/h.)
8. Két futó 400 m hosszúságú, kör alakú pályán gyakorol. Ugyanarról a pontról indulnak. Szemben futva 30
másodpercenként, azonos irányba futva 13 percenként találkoznak. Mekkora a két futó sebessége?
(6,9 m/s; 6,4 m/s)
9. Egy 135 m hosszúságú vonat, a vele egy irányban haladó gyalogos mellett 10 másodperc alatt robog el.
Mekkora a gyalogos ésa vonat sebessége, ha a vonaté 10-szer akkora, mint a gyalogosé?
(1,5 m/s; 15 m/s )
10. Két helység közötti távolságot egy személygépkocsi 70 km/h átlagsebességgel 2,5 óra alatt tesz meg.
70 percnyi út után azonban motorhiba miatt 10 percre megszakítja az útját. Mekkora átlagsebességgel kell
a gépkocsinak az út hátralévő részén haladnia, hogy a tervezett időben érkezzék meg?
(80 km/h)
11. Egy 5,3 km hosszú ellipszis alakú ügetőpálya startpontjától egyszerr
0