Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
963
1. 4 fiú és 6 lány kozul hány olyan 5 fos csapatot lehet nevezni amelyben 2 fiú és 3 lány van?
2. Ha a lehetséges csapatok kozul kiválasztok 1-et random mennyi annak az esélye, hogy az 5 fo kozul András és éva neve is szerepel? (Ok a négy fiú és hat lány kozul vannak)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kombinatorika, weed, 420
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. A 4 fiúból kiválasztunk 2-t, hogy sorrendjük nem számít, ez (4 alatt a 2), a 6 lányból pedig 3-at, ez (6 alatt a 3), ezeket szorozzuk: (4 alatt a 2)*(6 alatt a 3)=6*20=120.

2. Összes eset: azt az előbb kiszámoltuk: 120
Kedvező eset: 2 embert beraktunk fixen a csapatba, így kell még 1 fiú és 2 lány, ezt 3*(5 alatt a 2)=3*10=30-félekéépen tudjuk megtenni.

A klasszikus valószínűségi modell alapján valószínűség=kedvező/összes=30/120=1/4=0,25=25%.
1