Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi dolgozat kémia?

953
"Kémia az építőiparban" címmel kell írnom egy házi dolgozatot kémiában, de nem találok semmit sem a neten. Valaki tudna nekem írni. Vagyis nem az, hogy írni egyet(vagy ha lehet akkor az) hanem egy kisebb vázlatokat írna.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, építőipar, házi, dolgozat, word, internet
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Fókuszálj az építőiparban felhasznált anyagok előállítására. Elsősorban a betonhoz szükséges cement és mész készítésére, a vas és acélgyártásra, üvegiparra.

A betont, illetve a hozzá szükséges cementet mészből és márgából (ez is egy ásvány) készítik égetéssel, az oltott meszet is mész égetésével majd vízzel való oltással. Mikor ezt vízben elkevered, a levegő szén-dioxidjával meszet ad és megköt. Így működik a malter, beton, stb.
A vas előállítása érceiből és ócskavasból készül szénnel redukálva, a kapott nyersvas magas széntartalmát oxigénnel csökkentik, hogy acél kapjanak. Bizonyos fémek hozzáadásával az acél tulajdonságai javíthatók, így nemesacélokat kapunk, ezek nem rozsdásodnak, jobban bírják a hőt, keményebbek.
Üveget homokból, mészből, szódából készítenek, összeolvasztva kapják az ún. nátron-üveget, melyből az ablaküveg is készül. Más anyagok hozzáadásával ez is változtatható, színezhető, növelhető hőtűrése, sőt még fénytörőképessége is széles tartományokban változtatható, ez az optikában fontos.

Röviden ennyi jutott eszembe
0