Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9. osztáy sos

Főoldal » Középiskola » Kémia
692
1. Hány gramm oxigén található
a. 6,00 g CO2-ban;
b. 200 g H2SO4-ban;
c. 90,0 g C6H12O6-ban?

2. Számítsd ki a következő vegyületek tömegszázalékos összetételét:
a. CH4;
b. CaO;
c. NH4NO3!

3.Hány g NaNO3-ban van ugyanannyi nitrogén, mint amennyi 200 g NH3-ban található?

4. Mi az alkotóelemek tömegaránya
a. az Fe2O3-ban;
b. a C6H6-ban;
c. a H3PO4-ben?

5. Mi annak a vegyületnek a tapasztalati képlete, amelynek tömegszázalékos összetétele a következő: 35,0% nitrogén, 60,0% oxigén és 5,00% hidrogén?

6. Egy vegyület moláris tömege 44,0, tömegszázalékos összetétele: 18,18% hidrogén és 81,82% szén. Mi a vegyület molekulaképlete?

7. Milyen összetételű vegyületek képezhetők a következő ionokból:
Na+; Ca2+;
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. Hány gramm oxigén található
a. 6,00 g CO2-ban;
44 g-ban 32
6 g-ban 6*32/44=4,36 g

b. 200 g H2SO4-ban;
98 g-ban 16g
200 g ban 200*16/98=32,65 g

c. 90,0 g C6H12O6-ban?
180 g-ban 6*16=96 g
90 g-ban a fele, 48 g


2. Számítsd ki a következő vegyületek tömegszázalékos összetételét:
a. CH4;
16 g-ban 12 g a szén és 4 g a hidrogén
hidrogén tömeg%: 4*100/16=25%
szén tömeg%: 12*100/16=75%

b. CaO;
40+16=56 g
kalcium tömeg%: 40*100/56 = 71,43 %
oxigén tömeg: 16*100/56 = 28,57 %

c. NH4NO3
14+4+14+48 = 80 g
nitrogén tömeg%: 28*100/80 = 35 %
hidrogén tömeg%: 4*100/80 = 5 %
oxigén tömeg%: 48*100/80 = 60 %

3.Hány g NaNO3-ban van ugyanannyi nitrogén, mint amennyi 200 g NH3-ban található?

17 g ammóniában 14 g N van
200 g ammóniában 200*14/17 = 164,71 g N van.

23+14+48 = 85 g NaNO3-ban 14 g N van.
x=164,71*85/14 = 1000,025 g NaNO3-ban 164,71 g N van.

Tehát 1000 g NaNO3-ban van ugyanannyi nitrogén, mint amennyi 200 g NH3-ban található.

4. Mi az alkotóelemek tömegaránya
a. az Fe2O3-ban;
2*56 : 3*16 = 2*56 : 3*2*8 = 2*2*28 : 3*2*8 = 2*2*2*14 : 3*2*2*4 = 2*2*2*2*7 : 3*2*2*2*2 = 7:3

b. a C6H6-ban;
6*12 : 6*1 = 12:1

c. a H3PO4-ben
3 : 31 : 64

5. Mi annak a vegyületnek a tapasztalati képlete, amelynek tömegszázalékos összetétele a következő: 35,0% nitrogén, 60,0% oxigén és 5,00% hidrogén?

A kémiában egy vegyület tapasztalati képlete a vegyületet alkotó elemek atomjainak legkisebb egész számokkal kifejezett aránya. A tapasztalati képlet nem tartalmaz információt az izomériáról, szerkezetről és az atomok számáról.

Tehát
N: 0,35
H: 0,05
O: 0,60

Ezekből a hidrogén-nitrogén arány: H : N = 0,05/0,35 = 5/35 = 1/7
a hidrogén-oxigén arány: H : O = 0,05/0,60 = 5/60 = 1/12
a nitrogén-oxigén arány: N : O = 0,35/0,60 = 35/60 = 7/12

Tehát a tapasztalati képlet:
H₁N₇O₁₂

6. Egy vegyület moláris tömege 44,0, tömegszázalékos összetétele: 18,18% hidrogén és 81,82% szén. Mi a vegyület molekulaképlete?

hidrogén: 44,0 * 0,1818 = 8 = 8*1
szén: 44,0 * 0,8182 = 36 = 3*12

C₃H₈

7. Milyen összetételű vegyületek képezhetők a következő ionokból:
Na+; Ca2+;
Ez a kérdés túl általános...
Módosítva: 6 éve
2