Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek legyszi a kemiaban

Főoldal » Középiskola » Kémia
439
1.Számítsd ki az citozin nevű szerves vegyület tömeg%-os C,H,N,O tartalmát!
2. Hány gramm víz keletkezik 83,2 g szacharóz tökéletes égésekor?
3. Hány szénatomot tartalmaz az az α aminosav, amelynek oldallánca egy
alkilcsoport, a moláris tömege pedig 117 g/mol? ( alkil-csoport = metil, etil, propil,
butil, stb.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
C₄H₅N₃O a citozin összegképlete
4*12+5*1+3*14+16 = 111 g/mol

szén tömeg%: 48*100 / 111 = 43,24 %

hidrogén tömeg%: 5*100 / 111 = 4,50 %

nitrogén tömeg%: 42 *100 / 111 = 37,84 %

oxigén tömeg%: 16 *100 / 111 = 14,41 %

2.
C₁₂H₂₂O₁₁ + 12 O₂ = 12 CO₂ + 11 H₂O

1 mol szacharóz tömege:
12*12+22+11*16 = 342 g

342 g szacharózból 11*18=198 g víz keletkezik
83,2 g szacharózból 83,2*198/342= 48,17 g

3.
H₂N-CH(R)-COOH az α aminosav képlete.

Ennek a móltömege R nélkül:
2+14+1+12+12+16+16+1 = 74

117 - 74 = 43 az alkil csoport tömege

CH₃: 15
CH₃CH₂: 29
CH₃CH₂CH₂: 43
(CH₃)₂CH: 43

propil vagy izopropil lehet az alkil-lánc.

Összesen 5 szénatomot tartalmaz.
2